Grupe de alimente
Posted by: nutritionista | Posted on: februarie 11, 2015Daca vei sa urmezi o dieta disociata indiferent de tipul ei, este foarte important sa cunosti principalele grupe de alimente.
I. Legumele
Pot fi consumate la alegere: rosii, salata, conopida, gulia, vinete, dovlecel, ceapa, usturoi, praz, mazare, fasole, morcovi, ciuperci, brocoli, spanac, etc.
Pentru ca unele vitamine si minerale se pierde repede in timpul prepararii, este indicat ca legumele sa fie spalate, curatate si taiate cu putin timp inainte de a le fierbe. Este de preferat ce acestea sa fie fierte in abur, acoperite cu capac, far sa se depaseasca timpul necesar de fierbere, iar dupa preparare nu se vor pastra de la o masa la alta.
In general au un efect diuretic datorita continutului de Na si H2O si sunt o sursa importanta de vitamine precum: vit. C, vit. B1, B2, fier, caroten, care au o actiune alcalizanta mentinand echilibrul acido-bazic. Pe de alta parte sunt sarace in proteine si energie.
II. Lactatele
La ora actuala aveti la dispozitie o gama larga de produse lactate din care puteti alege. Acestea au o valoare nutritiva ridicata cu o sursa bogata de proteine, vitaminele A si B, dar cel mai important este calciu care se regaseste in cantitati destul de mari. Pe de alta parte produsele lactate sunt sarace in vit. C, fier, vit.B1, PP. Din familia lactatelor alimentul cel mai sanatos este considerat a fi iaurtul. El isi pastreaza mai mult timp calitatile si este mai stabil. Este o forma de lapte acru, proces in care creste continutul de calciu, devine mai sarac in grasimi si calorii, iar nivelul de minerale divine mai concentrat. Iaurtul este cunoscut ca fiind produsul care prelungeste viata.
III. Carnea
Recomandate sunt carnea de pui, de vita sau de peste.
Carnea de pui este o sursa importanta de magneziu, fier, zinc, vit.B, pentru organismul nostru. De asemenea in carnea de pui de mai gaseste seleniul care are un rol important in mentinerea ridicata a imunitatii, iar prezenta acestuia in organism poate preveni boli precum cataracta, cancerul sau diferite boli cardiace.
Carnea de peste este cel mai recomandat aliment in dietele de slabire de catre nutritionisi, pentru continutul bogat de proteine; minerale precum fier, potasiu, iod, iod, seleniu, fosfor; vitamine A, B12, D, E;
IV. Fructele
Numeroase studii stiintifice atesta faptul ca, consumul zilnic de fructe au numeroase beneficii precum: previne obezitatea si diabetul, echilibrarea tensiunii arteriale, reduce riscul atacului cerebral, bolilor cardiace, boli renale.
Ce vitamine se pot asimila prin consumul zilnic de fructe:
– vit. A – necesara mentinerii sanatatii mucoaselor si a pileii, mentinerea sanatoasa a sistemului respirator si a vederii. Se gaseste in fructe precum: caise uscate, pepene galben, mango, papaya, piersici.
– vit. B6 – este folositoare in combaterea oboselii, a stresului si a echilibrului psihic si o gasim in banane, alune, fistic, nuci, avocado
– vit. C – contribuie la tratarea si prevenirea infectiilor si se afla in kiwi, papaya, portocale, lamaie, macese.
– vit. E – este benefica pentru functionarea echilibrata a glandelor endocrine si sexuale, a vaselor sanguine si un puternic efect anti-cancerigen si o asimilam din fistic, arahide in coaja, migdale, caise uscate.
Hi there! This is kind of off topic but I need some
help from an established blog. Is it very hard to set up your own blog?
I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick.
I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to start.
Do you have any points or suggestions? Thanks